A mustár

Július végi – jól megválasztott időpontban történő – vetését követően nagyon gyorsan kel, majd erőteljesen növekedik, és ezáltal dombvidékeken megvédi a talajt az eróziótól. Kiváló gyomelnyomó hatású növény. Megfigyelések szerint késői vetésben is eredményes és kitűnő tulajdonsága, hogy a bemosódó nitrogént a talajfelszín közelében visszatartja. Tavasszal a mustárral zöldtrágyázott területen kedvező talajállapotot találunk a magágy készítéshez, és mérhetően magasabb a talaj humusztartalma.

Vetőmagszükséglete: 20–25 kg hektáronként: a gyakorlat szerint minél sűrűbb a vetés, annál jobb hatású az utódnövények számára. Javasolt műtrágya adagja 50–60 kg N hatóanyag hektáronként.

Termesztési irány: Zöldtrágyának kiváló, zöldtakarmánynak is alkalmas, szükség esetén silózható is.

Biológiai jellemzők: Rövid tenyészidejű növény, rövidnappalt igényel. Az egész ország
megfelel termesztésének, a meszes talajt és a meleg, mérsékelten csapadékos időjárást kedveli. Kimagasló a gyomelnyomó képessége, szermaradványokra nagyon érzékeny.

Emeli a talaj humusztartalmát, javítja a talajállapotot.

Helye a vetésforgóban: Zöldtrágya- vagy takarmánynövényként bármely korán lekerülő növényt követhet, keresztes virágút ne kövesse. Utána őszi kalászos vagy bármely tavaszi kultúra következhet. Fonálféreg gyérítő hatású.

Talajelőkészítés, vetés: Zöldtrágyának aprómorzsás magágyba nagy magmennyiséggel (20-25-30 kg/ha) 1-2 cm mélyre, augusztus 15. – szeptember 15. között vessük.

Betakarítás: 7-15 t/ha zöldtömeget ad. Juhokkal is legeltethető. A zöldtermést legkésőbb virágzás kezdetén aprítsuk fel és dolgozzuk a talajba.

Riasztja a kártevőket, és gyökérmaradványai gazdagítják a talajt, ösztönzi a talajéletet, elriasztja a fonálférgeket; különösen a burgonyáét. Ezért nagyon értékes a teljes sorszélességben vetett mustár.

 

FAJTÁK

ALBATROS

(EU 1977. német)

Erős karógyökérzete a talaj szerkezetet javítja. A fonálféreg elleni védekezésben, erózió ellen és zöldtrágyaként is használatos.

Igen intenzív növekedésű, ennek köszönhetően késői vetésben is nagy zöldtömeget ad. Gyors talajtakarással elnyomja a gyomnövényeket.

Vetés: Július közepétől-szeptember közepéig. Gondosan előkészített magágyba, 2-3 cm mélyen.

Vetőmagmennyiség: 20-25 kg/ha, gabonasortáv, minél sűrűbb. Ezzel szűk sortávolságot és intenzív gyökértömeget érünk el.

40-60 kg/ha N ajánlott starter-műtrágyaként a gyors szalmanövekedés érdekében.

A szervesanyag tömeg magában tartja a tápanyagot, megóvja a téli kimosódástól, és biztosítja a tavasszal vetésre kerülő növény számára.

 

PASSION

(német)

Ellenáll a fonálférgeknek

Gyors fejlődés jellemzi

Vetőmag mennyiség: 18-20 kg/ha, vetésidő: augusztus elejétől szeptember hónapban

Szárazanyag termése közepes