ADORNA

(olasz, regisztráció 2000-ben)

kiugróan magas fehérje tartalom
leveles fajta
dormancia: 8
kitűnő betegség ellenállóság
télállóság: közepes

 

DIMITRA

(olasz, regisztráció 2006-ban)

Nagyon jó aszálytolerancia

Kiváló emészthetőség, magas fehérjetartalom

7-es dormancia és jó télállóság

Jól alkalmazkodik minden relatív hideg téllel és forró száraz nyárral megáldott területhez.

A virágzás ideje: közepes – gyors

Újrasarjadzás: 22-28 nap

Fagytoleranciája jó

Betegség-ellenállása igen jó

Felhasználása: silótakarmány, széna

Vágás: a virágzás kezdetén

 

GEA

Hidegtűrése igen jó

Tavaszi növekedése gyors
Szárazságtűrő képessége nagyon jó
Két kaszálás közti idő  25-30 nap
Kaszálások átlagos száma/szezon 4-5
Termesztés ideje 3-4 év
Vetőmag norma/hektár 25-30 kg
Vetésmélység 0,5-1 cm

 

HUNOR-40

Minősítés éve: 1989.

(DE ATC Nyíregyháza)

Jó állóképességű fajta. Levélszíne középzöld, levéllemez széle fogazott, alakja elliptikus. Levél-szár aránya 44:56 – 49:51. Szára világoszöld, antociános. Virágszíne világos lila sötétkék, de fehér is előfordulhat.

Ezermagtömege: 2,0-2,4 g.

Extenzív viszonyok mellett is gyors fejlődésű. Hervadásos betegségekkel szembeni ellenálló képessége a jobbak közé tartozik. Szárazságtűrése jó, tél- és fagyállósága igen jó. A tavaszi és a kaszálások utáni sarjadzása jó.

Jó a perzisztenciája, még a negyedik évben is zárt állományt alkot. Az öntözést jelentős többlethozammal hálálja meg. Az ország egész területén eredményesen termeszthető. A többi fajtával szembeni előnye elsősorban mészben szegény, savanyú homoktalajon mutatkozik meg.

Termőképessége: 10-12 t/ha/év szárazanyag (széna).

 

OLIMPIA

Magyar nemesítésű tarkavirágú fajhibrid lucerna fajta. Genotípusában hordozza a Svéd lucerna – Szinonim név: Sarlós-,vagy Sárkerep lucerna – (Medicago falcata) kedvező tulajdonságait is.

Állami elismerése: 2006.

Közepes-magas növénymagasságú, felálló növekedési formájú, vékony szárú, leveles típusú, túlnyomóan kékvirágú (tarkavirágú, sárga- és fehérvirágú növények is előfordulnak a fajta-populációban) lucernafajta.

Szárazanyag termése a hivatalos kísérletekben 4 év alatt összesen: 61,9 t/ha (15,5 t/ha/év). Fehérje termése a vizsgált 4 évben összesen: 12,4 t/ha (3,6 t/ha/év). Magas fehérjetartalmú (23 %). Télállósága, szárazságtűrése kiváló. Maghozama közepes-jó. A felszínhez közel dúsabban elágazó és egyben mélyre hatoló gyökérzete révén jobban hasznosítja a talaj kisebb tápanyag- és vízkészletét. Nemesítése savanyú, gyenge termékenységű homok- és erdőtalajokon folyt, ezért alkalmas ilyen talajokon történő eredményes termesztésre is.

Termesztése gyenge termékenységű homoktalajokon, erdőtalajokon és lejtős, erodált, sekély termőrétegű és savanyú talajokon is eredményes. Jó termékenységű és kötött talajokon is versenyképes, nagy- és jó minőségű termést adó fajta. Megfelelő agrotechnikával képes 5-6 éves élettartamra.

Az OLIMPIA lucernafajta tavaszi tiszta telepítése javasolt. Tavaszi telepítés biztonsága a csapadék nagyobb valószínűsége miatt jobb. Nyárvégi telepítés előnye a következő évi nagyobb termés és a gyomosodás is kisebb kockázatot jelent. Ennek ellenére csak akkor válasszuk a nyárvégi telepítést, ha a keléshez szükséges nedvességet biztosítani tudjuk a talajban (vízmegőrző talajművelés, öntözés). Önmagában történő (tiszta) telepítés esetén nemcsak a telepítés biztonsága, de a lucerna várható termése is növelhető. A lucerna tiszta telepítése általánosan javasolható nemcsak nyárvégi, de tavaszi telepítésben is. Vetési paraméterek: vetőmagmennyiség 20 kg/ha (10 millió csíra), vetésmélység 1,5- 2 cm, gabona sortávolságra (12-15 cm).

 

PLATO

(1990, Németország)

Extenzív és intenzív (öntözött) körülmények között egyaránt termeszthető az ország bármely területén. Közepesnél erőteljesebben fejlődik. Szára középfinom, levele kerekded, hosszúkás, középzöld. Nagyon jó a szár / levél aránya a virágzás kezdetén. Virága lila és kék minden árnyalata.

Ezermagsúly: 2,0-2,3 g.

Rezisztenciája a Fusarium és Verticilliummal szemben kiváló, télállósága igen jó. Magas termést biztosít, 40 napos kaszálási fordulóval, gyorsan regenerálódik.

 

SZARVASI AS-1

1995-ben államilag minősített fajta

Extenzív és intenzív (öntözött) körülmények között igen jól termeszthető az ország bármely részén. Közepesnél erőteljesebben fejlődik.

Középvastag szárú, jó szár-levél arányú, levélzete középzöld színű. Virágzata középlila és lila árnyalatú, közepesnél erőteljesebb fejlődésű. Ezermag súlya: 2 – 2,2 g.

Rezisztenciája a Fusarium és Verticilliummal szemben kiváló. Télállósága igen jó. Gyorsan regenerálódik a kaszálások után.

A tápanyagban szegény (alacsony N- és humusztartalmú talajokon) homokon és szikes réti talajokon is biztonságos. Eredményes magfogást érhetünk el (200-500 kg/ha) a második növedékből, ha az első kaszálást május 15-e után végezzük. Még jó magfogást lehet elérni korai első és az előrehozott második kaszálás után (május vége, június 5.) az előrehozott 3. növedéken.

Fehérje termése a virágzás kezdetén, kékbimbós fejlettségben való betakarításkor a legtöbb.

 

Szarvasi AS-3

1997-ben államilag minősített fajta

Hazai viszonyok között extenzív és intenzív hasznosítással igen jól termeszthető. Erőteljes növekedésű, erős szárú, kedvező szár-levélarányú, középzöld lombozatú. Fusariummal és Verticilliummal szemben szántóföldi rezisztenciája kiváló. Hidegtűrő.

Kaszálás után gyorsan regenerálódik. Extenzív körülmények között 6-7 évig, öntözve 4-5 évig is termelhető. 35-40 napos kaszálási fordulóval kimagasló szárazanyagtermést ad.

Alacsony N- és humusztartalmú talajokon biztonságos. Főleg alacsony AK értékű (20 alatti) talajokon javasolt. 200-500 kg/ha mag is elérhető időjárástól függően. A magfogás késői (május 20-25) első kaszálás után vagy korai (május első hete) első kaszálás után, illetve még május utolsó hetében való kaszálás után egy előrehozott harmadik növedékből biztonságos.

 

Lucerna vetőmagkínálatunkat ide kattintva találja!