CSILLAGFÜRT FAJTÁK

BALKÁNYI   23

A fajtaelismerés éve : 2005

keserű csillagfürt fajta

Fehérje tartalma a szójáéhoz hasonló, alkaloida mentesítés /kioldás/ után a gazdasági haszonállatok takarmányozásában felhasználható.

A hatósági vizsgálatok során a standardokhoz képest a legnagyobb zöldhozamot adta

N gyűjtő: kb. 9o kg/ha kötött nitrogénnel gazdagítja a talajt.

A laza szerkezetű, savanyú kémhatású talajok nagy tömeget adó zöldtrágya növénye.

ezerszemtömege : 370 gr.

a virágok színe : rózsaszín

Termesztése  műtrágyázás nélkül is megvalósítható,szerény adagú makroelemek adagolását meghálálja

Kártevők a gyakorlatban nem károsítják, a görbüléses szárelhalás kórokozójával / Colletotrichum sp. /szemben eddig ellenálló

A tenyészidőben – amely 160 nap – vegyszeres lombvédelmet nem igényel

Szemtermése – korai vetés esetén – 20-30 q / ha

Zöldhüvelyes állapotban bedolgozva a hektáronkénti zöldtömeg: 35-40 to

Ajánlott vetőmag norma magtermesztés esetén 100-150 kg/ha, zöldtrágya vetésre 200 kg/ha

Magtermesztéskor súlypontos a minél korábbi vetésidő. Amint a talaj művelhető állapotba kerül, vetni kell, mert a megkésett vetés a szemtermést jelentősen csökkenti.

Tavaszi, fővetésű zöldtrágya vetés és annak bedolgozása után nyári, őszi vetésű növények termelhetők. A másodvetést csak akkor kezdjük el, amennyiben – a szalma lekerülése után – 8-12 mm csapadékot kapunk. A növény bedolgozásával meg kell várni az un. zöldhüvelyes állapotot.

Az agrár-környezetgazdálkodásban résztvevők, valamint a biotermelők számára nagy jelentőségű, de a hosszabb távra gondolkodó termelőknek is ajánlott a keserű csillagfürtök használata.

NELLY

Elismerésének éve: 1985

(Debreceni Egyetem)

Finom jellegű, elágazó szárú 70-100 cm magas (előfordulnak magasabb, kiugró egyedek).

A virágok színe kékesfehér. Az időjárástól és a termesztés körülményeitől függően a másod- illetve harmadrendű oldalhajtásokon is hozhat termést. A mag ezermagtömege: 280-340 g, nyersfehérje-tartalma: 34-36 %, összalkaloid-tartalma: 0,1 % alatti.

Kettős hasznosítású fajta. Nagy fehérjetartalmú abrak- illetve zöldtakarmánynövény.

Elsődlegesen a savanyú talajú, kedvezőtlen adottságú agroökológiai körzetek növénye, ahol más nagymagvú hüvelyes termesztését a környezeti adottságok nem teszik lehetővé.

A barna levél- és hüvelyfoltosságra kissé érzékeny. Gépi betakarításra kiválóan alkalmas. Kiváló elővetemény, növényi sorrendbe, vetésforgóba könnyen beilleszthető. Hektáronkénti légköri N gyűjtése 120-180 kg.

Tenyészideje: 130-150 nap. Potenciális termőképessége: 4-5 t/ha mag, illetve 30-40 t/ha zöldtömeg.

A savanyú kémhatású talajok növénye, az 1-2 %-nál magasabb mésztartalom már klorózist okoz.

Optimális vetésideje: magra korán a kitavaszodástól függően március-április első hete, zöldtömegre április második felétől május 10., másodvetés július 10. és augusztus 20. között. Javasolt csíraszám: magra 450-500 ezer db/ha 24-36 cm-es sortávolságra, zöldtömegre 600-700 ezer db/ha 12 cm-es sortávolságra. Vetésmélység: 2-3 cm-nél ne legyen több különösen kötöttebb talajon. Vegyszeres gyomirtással a termesztés teljesen gépesíthető.

Csillagfürt vetőmagkínálatunkat pillangós vetőmagok között erre a linkre kattintva találja!