ALEXANDRIAI HERE

A pillangósokhoz tartozó egyéves növény. Fejlődéséhez meleget és nedvességet igényel. Ilyen helyen tavasszal vetve 4—5 ízben kaszálható. Nálunk csak kedvező fekvésben, öntözéssel érdemes termeszteni, esetleg korán lekerülő árpa után másodnövénynek. Ilyenkor 1—2 növedékre lehet számítani. Agrotechnikája a vörös herééhez hasonló; azzal nagyjából azonos értékű takarmányt is ad.

Fő vagy másodvetésben szénaterméséért termesztik.

A tavaszi fagyokra érzékeny.

Vetési idő: III.25.-IV.31. VIII.10.-VIII.31.

Vetőmagszükséglet: Keverékekben alkalmazzuk.

 

BÍBORHERE

Egyéves, áttelelő, rövid tenyészidejű pillangósvirágú növény.

Melegigényes növény, a tartós hideget nem bírja Csapadékigényes, ezért elsősorban a Dunántúlon sikeres a termesztése.

A semleges (7 pH körüli) gyenge-közepes termőképességű talajok növénye.

Vetésidő: IIII. 15-30. és VIII. 20-30.

Sortávolság: gabonasortáv, vetésmélység: 1-2,5 cm, vetendő csíraszám: 500 -900 db/m² vetőmagmennyiség: 10-15 kg/ha

Ezermagtömeg: 3,4-4,0 g

Az ősszel vetett bíborhere általában június 2-3 dekádjában aratható. Erre akkor kerülhet sor, amikor a főhajtáson a hüvelyek kézzel könnyen leválaszthatók, a virágzat középső harmadában is érettek a magok.

Termése: 12-17 t/ha zöld. Magtermése a pillangósvirágúak között kiemelkedően jó, elérheti a 0,5-0,7 t/ha-t is.

 

NELLY

Elismerésének éve: 1985

(Debreceni Egyetem)

Finom jellegű, elágazó szárú 70-100 cm magas (előfordulnak magasabb, kiugró egyedek).

A virágok színe kékesfehér. Az időjárástól és a termesztés körülményeitől függően a másod- illetve harmadrendű oldalhajtásokon is hozhat termést. A mag ezermagtömege: 280-340 g, nyersfehérje-tartalma: 34-36 %, összalkaloid-tartalma: 0,1 % alatti.

Kettős hasznosítású fajta. Nagy fehérjetartalmú abrak- illetve zöldtakarmánynövény.

Elsődlegesen a savanyú talajú, kedvezőtlen adottságú agroökológiai körzetek növénye, ahol más nagymagvú hüvelyes termesztését a környezeti adottságok nem teszik lehetővé.

A barna levél- és hüvelyfoltosságra kissé érzékeny. Gépi betakarításra kiválóan alkalmas. Kiváló elővetemény, növényi sorrendbe, vetésforgóba könnyen beilleszthető. Hektáronkénti légköri N gyűjtése 120-180 kg.

Tenyészideje: 130-150 nap. Potenciális termőképessége: 4-5 t/ha mag, illetve 30-40 t/ha zöldtömeg.

A savanyú kémhatású talajok növénye, az 1-2 %-nál magasabb mésztartalom már klorózist okoz.

Optimális vetésideje; magra korán a kitavaszodástól függően március-április első hete, zöldtömegre április második felétől május 10., másodvetés július 10. és augusztus 20. között. Javasolt csíraszám: magra 450-500 ezer db/ha 24-36 cm-es sortávolságra, zöldtömegre 600-700 ezer db/ha 12 cm-es sortávolságra. Vetésmélység: 2-3 cm-nél ne legyen több különösen kötöttebb talajon. Vegyszeres gyomirtással a termesztés teljesen gépesíthető.

 

KOMLÓS LUCERNA

(Medicago lupulina)

Igénytelen, egy, esetleg két évig élő, bokros növésű pillangós növény. Legelők létesítésekor jelentősége lehet, mert jó takarmányértéke mellett jól bírja a rágást és a taposást is. Előfordulásának feltétele, hogy a talaj mészben gazdag legyen. A száraz fekvésű, erózió által károsított és lemosott talajú gyepekben is megtalálható, mégpedig a lazább és a kötöttebb talajokon egyaránt. A talajerózió elleni küzdelemben a jelentősége kisebb, mert csak 1-2 éves növény, ezért elsősorban csak mint töltőfű jön számításba, de társnövényeivel együtt védi a talajt.

Vetési idő: III.10.-IV.15., VIII.15.-VIII.31.

 

PERZSA HERE (fonák here)

Egyéves, kétszer kaszálható. Üde termőhelyek rövid tenyészidejű növénye.

Kalászosok után vessük el, lehetőleg középkötött talajokon. Fejlődése igen gyors. Az alászántás ideje október első dekádja.

Tarlóvetésre, középkötött termőhelyre javasolt, de a szélsőséges (agyagos) talajokat is bírja. Tisztán, vagy rövid tenyészidejű perjékkel keverékben vetik. Gyors fejlődésű, 20 tonna hozamra képes.

A pangó vizet nem bírja, és a meszes talajt meghálálja.

Zöldtermése 10-15 tonna között mozog. A betakarítási ideje október elejétől.

Dunántúlon, Észak-Magyarországon terem meg, fagyérzékeny,  csapadékigényes. Gyorsan sarjad.

Vetésideje: április 10-30. között és július 20-30. között, 8millió csíra/ha normával, gabona-sortávra, 1-2 cm mélyre. Vetőmagszükséglet: Tisztán: 8-10 kg/ha, vagy keverékben.

Ezermagtömege: 0,7-1 g

 

Tavaszi bükköny (Vicia sativa L.)

Nagy tömegű zöldtakarmányt adó növényünk. A talaj iránt nem igényes, de a tápanyaggal közepesen ellátott, középkötött, jó vízgazdálkodású talajokat kedveli. A szárazságot rosszul viseli. Elsősorban az Alföldön termeszthető sikerrel. Képes megkötni a levegő nitrogénjét. Tenyészideje 14-18 hét. Általában zabbal vagy tavaszi árpával vethető együtt.

Vetésidő: márciustól

Vetése: 4-5 centiméter mélyre vettjük, 12 centiméteres sortávra.

Vetőmagmennyiség: 1300-1500 g / 100 m2, amelyből a bükköny 60-80 %. Gyengébb talajon, szárazabb viszonyok között a bükköny aránya ennél nagyobb legyen.

Betakarítása: amikor a hüvelyek 85 %-a már érett. Az árvakelés a juhok legelője lehet.

 

BETA 11

(Mosonmagyaróvár)

Nagy zöldtömeget adó, közepesen magas, közepesen bokrosodó, dús levélzetű, középkorai érésű fajta.

 

EMMA

Elismerésének éve         2005

(Debreceni Egyetem)

A növény magassága kaszáláskor, teljes virágzásban 85-110 cm. Csapadékos évjáratokban 140-150 cm-re is megnő. Tenyészideje 90-105 nap. A csíranövény és a szár antociános színeződése gyenge. A virágok fehérek. A hüvelyek közepesen hosszúak, közepesen szélesek, szőrözöttségük gyenge-közepes. A mag nagysága közepes. Ezermagtömege évjárattól függően 45-55 g. A magvak alakja négyszögletes és kissé lapított. A maghéj alapszíne szürkészöld, a barna díszítettség kiterjedése nagy. A sziklevelek színe szürkésbarna. A magvak színének összhatása szürkésbarna.

Zöldtakarmány és abraktakarmány célra egyaránt alkalmas. Az eddigi nyúl- és egyéb vadkárok tapasztalata és az antinutritív anyagok laboratóriumi értékei alapján kiemelten ajánljuk zöldtakarmánynak (szarvasmarhák, juhok, nyulak). Magja a galambok kedvelt eledele!

Potenciális zöldhozama 40 t/ha. Szénatermése 10 t/ha. Magtermőképessége jó: 2,5-3,5 t/ha, zab támasztónövénnyel vetve 2 t/ha. Beltartalmi értéke kiváló: 82,2 % szárazanyag-tartalmú magja 32 % nyersfehérjét tartalmaz. A 85 % száraz-anyagtartalmú szénája 17 % nyersfehérjét tartalmaz.

 

JOSÉ

(olasz, EU 1988)

Nagy tömegű zöldtakarmányt adó növény. A talaj iránt nem igényes, de a tápanyaggal közepesen ellátott, középkötött, jó vízgazdálkodású talajokat kedveli.
A szárazságot rosszul viseli. Elsősorban az Alföldön termeszthető sikerrel.

Tenyészideje 14-18 hét. Általában zabbal vagy tavaszi árpával vethető együtt.

Egyéves pillangós vetőmagkínálatunkat ide kattintva találja!