Káposztarepcének vagy repcekáposztának nevezik.

Szára vastag (1–1,5 cm) hengeres, dudvás, alul fásodó. Bő vízellátás esetén végig leveles. A magva majdnem gömbölyű, sötétbarna, fekete. Ezermagtömege: 4–6 g.

Zöldtömege szántóföldi termőhelyenként erősen változó: 10 – 30 tonna/ha

Talajigény: a középkötött és az annál lazább talajok kedvezőek számára. Jó, ha a talaj enyhén lúgos, de ha mész van a talajban, akkor a 6-os pH-értéket is elviseli.

Éghajlatigény: a hűvösebb, mérsékelten meleg, nagyobb fagyoktól mentes termőhelyeket kedveli. Mindössze –3 °C-os talajmenti fagyot képes elviselni. Enyhe teleken áttelelhet és tavasszal áprilisban egy kaszálást is ad. Ez esetben eléggé kiszárítja a talajt.

Alkalmazkodóképessége jó, az intenzívtől az extenzív gazdálkodás feltételei között is jól megél. Talaja legalább közepes kultúrállapotú legyen.

Jó előveteményei az őszi és tavaszi kalászosok, megfelelőek a kukorica, a napraforgó, a burgonya, az olajlen, a gyógy- és fűszernövények. Cukorrépa, keresztesvirágúak, pillangósok, valamint zöldségfélék a betegségek terjesztése miatt ne legyenek előveteményei. Önmaga után 3–4 évre kerülhet vissza. Utána valamennyi keresztes virágú növényen kívül a legtöbb növény következhet.

Tavasszal, március elején aprómorzsás, laza, de ülepedett, üregmentes magágyat kell készíteni, amely 5 cm alatt kissé tömörített legyen. A másodvetésű takarmányrepcének hasonló magágy kell.

A kivetendő csírázó mag 2–2,2 millió/ha. Elérendő növényszám jelentős ritkulás után legalább 1,2 millió/ha legyen. Többnyire tisztán vetik, de takarmányborsóval keverve is vethető jobb termőhelyeken.

Megnevezés Adatok
– fővetésű III. 10–IV. 15.
– másodvetésű VII. 10–VIII. 10.
Sortávolság 12 cm
Vetésmélység 1–2 cm
Csíraszám 220 db/m30 db/fm
Termőnövény 120 db/m2
Ezermagtömeg 4–6 g

A tavaszi repce legfontosabb betegségei a fodros mozaikosodás, a lisztharmat, a fehérpenészes tőszáradás, valamint a baktériumos feketeerűség. Betegségek ellen takarmánynak vetett repcében csak szakszerű termesztési módszerekkel lehet védekezni.

Számos állati kártevő közül a bagolylepkék, a levéltetvek, a repcebolha és a repcedarázs a legfontosabbak. Ellenük is elsősorban termesztési módszerekkel (elővetemény stb.) lehet csak védekezni.

A tavaszi takarmányrepce kaszálva zölden etethető, de silózva is kiváló takarmányt ad. Zsenge állapotában lehetséges a legeltetése is.

Takarmányrepce vetőmagkínálatunkat ide kattintva találja!