FACÉLIA  (mézontófű)

A lágyszárú növények között a legjobban mézelő, emellett hasznos takarmánynövény is. Méztermő képessége a 300 kg/ha hozamot is eléri. Keményítő érték és fehérjetartalom tekintetében is előkelő helyet foglal el a másodvetésű takarmánynövények között.

Termesztésekor a talajban élő nematódák erősen gyérülnek. Vizsgálatok alapján 260 q zöldhozam esetén a talajban visszamaradt gyökér- és szár maradványok elkorhadása után 14 kg nitrogént, 6 kg foszfort, 24 kg káliumot, azonkívül 23 kg kalciumot hagyott vissza.

Vízigénye a vegetáció során nem nagy, de a virágzás idejéig a mérsékelten meleg, csapadékos időjárás kedvező számára.

A silány homok, a szívós, kötött agyag és a szik kivételével mindenütt termeszthető. Legmegfelelőbb számára a mélyrétegű, a jó vízgazdálkodású és tápanyagban gazdag vályogtalaj, amelyből vízszükségletét még szárazságban is zavartalanul fedezheti.

Önmagával kevésbé fér össze. Egyrészt mert gyomnevelő és érzékeny a gyomok kártételével szemben, másrészt, mert későn csírázó növény, és a betakarítás folyamán a sok lehullott mag tavasszal kikel, és a facélia állomány így egyenetlenné válik. A termesztett fajtáknál 3 évig nem kerülhet önmaga után a vetőmag-szaporítás. Vetésforgó szempontjából legjobb a két kalászos közé történő vetése. Sűrűsoros vetése esetén ajánlatos gyomfojtó, korán lekerülő növény után vetni. Minden kultúrának nagyon jó előveteménye.

A facélia mag apró morzsás, egyenletesen, simán elmunkált, barázda- és bakhátmentes talajba kerüljön. Vetésig gyommentesen kell tartani, vetőágy készítést március második dekádjában kezdjük.

A szárazabb április gyakorisága következtében a vetés március második fele és április első fele között optimális. Kifejezetten csak méhlegelőnek és zöldtrágyának május végéig vethető. A korai vetés szintén egyenetlen kelést, a kikelt növények gyatra fejlődését okozza.

A facélia vetését az országban forgalmazott bármelyik típusú gabona vetőgéppel elvégezhetjük. A vetés ajánlott mélysége 1-3 cm, könnyű talajokon 3-4 cm. A kivetett vetőmag mennyisége 6-10 kg/ha.

E növénynél a nehéz kezdeti fejlődés szakasza 25-30 napig tart. Ha ezalatt az időszak alatt a gyomok elnyomják a növényt, akkor érdemi termésre nem számíthatunk.

Állati kártevők és kórokozók a növény állományában jelentős kárt nem okoznak, ezért az ilyen irányú kémiai védekezés szükségtelen.

A facéliát az egyenetlen magérés jellemzi. A magvak egy növényen, sőt egy virágzaton belül sem érnek egyszerre. A növény felső részén lévő magvak érését ilyenkor nem várhatjuk meg, mert a túlérett alsó virágzatban található magvak kiperegnek. Optimális időpont, amikor a virág alsó 60-70 % megbarnul, és a benne lévő magvak kávébarnára színeződnek.