Körülbelül kétezer évvel ezelőtt élt Názáretben egy Mária nevezetű nő. Egyik éjjel megjelent előtte Gábriel arkangyal, és tudtára adta, hogy hamarosan gyermeke fog születni, aki Istennek fia lesz.

Máriát nemsokára feleségül vette József. Népszámlálás céljából a családnak el kellett hagynia Názáretet és a Jeruzsálemhez közeli Betlehembe mentek. Amikor megérkeztek Betlehembe, sehol sem találtak szállást, és mivel Mária érezte, hogy közeleg a szülés ideje, egy istállóba húzódtak be. Így született meg a kis Jézus, akit a jászolba fektettek.

A közeli mezőn lévő pásztorokat egy angyal értesítette Isten fiának születéséről. A pásztorok elindultak, hogy megcsodálják a kisfiút. Eközben három bölcs is útnak indult. Számukra a betlehemi csillag jelezte az Úr Jézus születését, és azt a helyet, ahol megtalálhatják az újszülöttet. A pásztorok a bölcsekkel együtt rátaláltak a szent családra, térdre borultak előttük, és ajándékkal halmozták el őket.
Az ünnep 325 és 335 között keletkezett Rómában. Célja az volt, hogy lezárja a Jézus Krisztussal kapcsolatos vitákat, és népszerűsítse a niceai zsinat határozatát, amely szerint Jézus Isten és ember egy személyben. Az ünnep napjának kiválasztása sok problémát okozott, mivel ebben az időben számos nézet létezett Jézus születésének időpontját illetően. A választás december 25-ikére esett, hogy ellensúlyozzák a “Sol invictis” (legyőzhetetlen nap) pogány ünnepét. Így bevezették Krisztusnak a “Sol Salutisnak” (az üdvösség napjának) ünnepét. Jézus születésének ünnepe új tartalmat kapott, és a húsvéti böjthöz hasonlóan, előkészületi időt csatoltak az ünnephez (Advent).

 

haromkiralyokAz ajándékozás szokásának eredete bizonyos elméletek szerint a Napkeleti Bölcsek történetére vezethető vissza, akik a csecsemő Jézusnak ajándékokkal hódoltak Betlehemben. A karácsonyt hagyományosan a család és a gyermek ünnepének is tekintik, akik a kis Jézus (keleten és a katolikus nyugati vidékeken) vagy szent Miklós, a Mikulás (nyugati protestáns országokban) nevében kapnak ajándékot.

 

Manapság az emberek erőn felül próbálják drága ajándékokkal meglepni családtagjaikat, pedig az ünnep csendes békéje, a szeretet-összetartozás kimutatása nem azon múlik, mennyi pénzt tudunk meglepetésre költeni. Egy apróság sokszor többet jelent, ha szívből adjuk, mint bármi, aminek a részleteit kamatostul fizetjük aztán hónapokon keresztül. A család által körbeült asztal, ahol vidáman, békésen elköltjük az elkészített finomságokat – tudva azt, hogy a hétköznapokon ugyanilyen megértéssel fogunk együtt lenni – nagyobb értékkel bír, mint az, ha „letudjuk” évi néhány napban a szeretet ünnepét.

 

Önnek akár ünnep a karácsony, akár nem, ezekkel az internetről levett mondatokkal kívánjuk, hogy teljen békében, szeretetben ez a három napja. És kívánjuk, hogy a jövő év munkás napjait, hónapjait kísérje öröm és jó eredmény.

 

Bogdán György és a Magvas Bt. csapata