DANKOWSKIE DIAMENT        
őszi fajtarozs
Minősítés éve: 2005. az EU-ban (lengyel honosítás).
Érésidő: közép-késői
Jó bokrosodó- és állóképességű, közepes magasságú növényállományt fejleszt.
Lisztharmattal és levélrozsdával szemben jó ellenállósággal rendelkezik, s csak kismértékben fertőződhet. Jól ellenáll a kalászban csírázásnak. Beltartalmi értékei kiválóak, esésszáma magas (honosítói mérések szerint 271 mp volt).
Ezermagtömege: 26-30 gramm, hektoliter tömege: 72,5-78,8 kg/hl
Ajánlott csíraszám: 4,0 -4,5 millió csíra/ha.
Fagyállósága kiváló

 

DUKATO
őszi fajtarozs
Minősítés éve: 2008. az EU-ban (német).
Szalmája magas, de erős. Extenzív körülmények közé javasolt, laza és száraz talajokon megállja a helyét.
Ellenáll a levélrozsda, lisztharmat és Rhynchosporium betegségeknek.
Malmi minősége átlagos.
Javasolt vetésnorma optimális vetésidőben: 2,2 – 2,6 millió csíra/hektár
Szárszilárdító használata szükséges lehet.

 

KWS PALAZZO

Hibrid rozs

Mindkét középérésű őszi rozs hibrid már rendkívül alacsony (akár 70-90 kg/ha) vetőmagnorma mellett is kiemelkedő terméspotenciálra képes. Energetikai (biogáz), takarmányozási (zölden silózva) és malomipari (humán) célra egyaránt felhasználhatók.

nagyon erős bokrosodó képesség

jó télálló képesség és kitűnő szárszilárdság

közép korai szárba indulás, közepesen késői kalászolás és érés

magas (kb. 145-150 cm) állomány

Laza, homokos talajokon is magas szemtermésre képes

Jó rezisztencia tulajdonságok: közepes lisztharmat, erőteljes barnarozsda ellenálló képesség

Ajánlott vetésidő: szeptember végétől október végéig

A vetését jól előkészített, aprómorzsás magágyba max. 2-3 cm mélységre végezzük

Szárszilárdító használata javasolt

A fungicides védekezés megegyezik az egyéb kalászos technológiákkal

Szilázsnak termelve betakarítását a tejes érés időszakában javasoljuk

Beltartalmi paraméterek: közepesen magas ezer szemsúly (39-40 g) magas esésszám (245-250 sec) alacsony-közepes nyersfehérje tartalom (12-14 %)

 

PROTECTOR

zöld rozs

(Saaten-Union, német, EU-2002)

Kalászolása 5 nappal korábbi, mint a szemes fajtáké. Erőteljes növekedésű rozs, mely olyan hőmérsékleti tartományban is fejlődik, amelyben egyéb rozs fajták növekedése már „leállt”.

Biomassza-és zöldtakarmány hasznosításra javasolt, kukorica elő- és utóveteményeként egyaránt. Optimális betakarítási időpontja a kalászhányás idejére, április végére, május elejére tehető. Különösen gazdaságos silókukorica előveteményeként olyan termőhelyeken, ahol megfelelő a csapadékellátottság és kedvezőek a tavaszi időjárási viszonyok.

Télállóság nagyon jó

Korai zöldtömeg hozama kiváló

Növekedési magasság magas, szárazanyag hozama a hagyományos rozs fajtákénál magasabb.

Szeptember elejétől október végéig vethető, nagyon jól tűri a késői vetést. Cukorrépa vagy kukorica után vetve határozottan jobb termést produkál, mint az olaszperje vagy egyéb rozs fajták.

Erőteljes bokrosodása lehetővé teszi a költségtakarékos vetési normát:

szept. eleje – közepe: 240-280 csíra/m2 (90-110 kg/ha)

szept. vége – okt. eleje: 290-340 csíra/m2 (110-130 kg/ha)

okt. közepe – okt. vége: 350-420 csíra/m2 (130-150 kg/ha)

Dús, túlfejlett állománynál szárcsökkentő használata javasolt.

 

RYEFOOD

őszi fajtarozs, magyar nemesítésű

Minősítés éve: 2005.

Télállósága, szárazságtűrése és bokrosodó és gyomelnyomó képessége is kiváló. A homoktalajokon nagy termésre képes fajta. Magas szárú, de megfelelő állóképességű.

Minősége: Alkalmas étkezési és takarmánytermesztésre egyaránt. Ezerszemtömege nagy: 28-35 g. Magas fehérjetartalmú (13%). Lisztjéből önmagában is jó minőségű rozskenyér süthető.

Betegség ellenállósága: Gabonalisztharmatra a standard fajtákkal ellentétben rezisztens, szárrozsda iránti fogékonysága a standardokéhoz hasonló. Kitűnő rezisztencia tulajdonságai és gyomelnyomó képessége szintén lehetővé teszik ökotermesztését is.

Termőképessége: Megfelelő agrotechnikával homokon is képes 4-5 t/ha termésre.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?